Betonnen Eettafel

Beton is een samenstelling van zand, cement, grind en andere hulpstoffen. De betonspecie wordt gestort in een houten bekisting. Er wordt eettafel versteviging van betonijzer en polyestervezel aangebracht. Het tafelblad wordt contra gestort zodat een gladde en vlakke toplaag ontstaat. Om het beton goed te verdichten wordt de mal op een trilbank gelegd. Na ongeveer 4 dagen is de beton voldoende uitgehard en wordt de tafel uit de bekisting gehaald. De tafel moet nu ongeveer 2 weken drogen. Hierna kan het afwerken beginnen.

Impregneren of coaten van een betonnen eettafel is noodzakelijk ter bescherming tegen vlekken en zuren. Bij impregneren wordt de beschermende vloeistof in het beton opgenomen. Hierdoor behoudt de tafel de oorspronkelijke uitstraling van beton. Bij coating wordt een beschermende laag op het beton aangebracht. Deze biedt een betere bescherming maar blijft zichtbaar als extra laag. Zoals op de foto’s al zichtbaar is, is het mogelijk een betonnen tafel te maken in verschillende kleuren. Dit gebeurt door toevoeging van kleurstof in het betonmengsel. De kleurstof doet geen afbreuk aan de sterkte van het materiaal. Marcolina is specialist in het maken van gekleurde beton.

Voor het onderhoud adviseren wij wekelijks schoonmaken met een neutraal schoonmaakmiddel. Met neutraal wordt bedoeld PH-neutraal (met weinig zuren). Bijvoorbeeld ouderwetse groene zeep op basis van sojaolie of lijnolie. Door de aanwezigheid van natuurlijke materialen in het beton ontstaat er een uniek uiterlijk. De samenstelling is immers nooit precies gelijk. Hierdoor ontstaat voor elke betonnen eettafel een eigen ‘tekening’ op het oppervlak. Dit maakt het uiterlijk van de tafel minder kwetsbaar.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *