Houten Tuintafel Maken

Als je zelf een tuintafel maakt dan wordt het onderstel meestal van hout gemaakt en dan is er geen fragiel model mogelijk. Houten tuintafel is voor de doe het zelver een klusje. Het is niet heel moeilijk om te maken, maar er zijn wel een aardig puntjes. Daarom volgt hier een werkbeschrijving.

Leg de waar houten het tafelblad op kan steunen op je werkbank neer. Lijm daarna genoeg houten aan elkaar om een blad met een diameter van 1,20 meter er uit te kunnen halen. Smeer de bruislijm op de randen en leg ze tegel elkaar aan. Als je genoeg houten aan elkaar hebt gelijmd, zet ze dan vast met lijmklemmen. Laat de lijm goed drogen en als het goed is komt de lijm vanzelf tevoorschijn. Door de druk van de klemmen wordt de lijm omhoog gedrukt. Haal de lijm die er echt boven uit komt met een verfkrabber weg.

Als alle lijmresten zijn weggehaald, sla je voorzichtig de balken van je blad af. Als dat gelukt is haal je de decoupeerzaag tevoorschijn. Stel de boven frees zo af dat je een mooie cirkel met een diameter van 1,20 meter krijgt. Als het blad gezaagd is vergeet dan niet met een blokschaaf het glad en vlak te maken. Dit om splinters te voorkomen. Als dat gedaan is kan je aan het onderstel beginnen. Zaag een vierkantblokje wat als middelpunt gebruikt moet worden.

Lijm twee balken op elkaar en zaag aan beide kanten een schuine hoek af. Hierdoor kunnen de balken schuin op de grond staan. Schroef de balken vervolgens aan het vierkante blokje vast en zet het ook met een klem vast. Zodat het stevig tegen elkaar aan gedrukt wordt. Als het onderstel klaar is kan het aan het blad geschroefd worden. Het beste is om op de kop te werken. Dus het blad neer te leggen en dan het onderstel er op te schroeven. Als je alles hebt vastgeschroefd kan je hem omkeren en heb je je eigen houten tuintafel maken.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *