Tuintafel Lakken

Een houten tuintafel heeft vaak veel te voortduren. Hij staat het hele jaar buiten, tijdens de felle zon, regen en vorst. En dat is nog niet alles. De tuintafel kan soms kringen of krassen krijgen van objecten die op de tafel worden gezet. Om je houten tuintafel mooi te houden kan je hem schuren en lakken. In dit artikel leggen we je uit hoe je dan het beste te werk kan gaan. Zo ziet jouw houten tuintafel er weer uit als nieuw!

Voordat je gaat beginnen met het schuren en lakken van je tuintafel, is de nodige voorbereiding vereist. Begin met het reinigen van de ondergrond. Dit kan met een thinner, rinser of ammoniak. Houd hierbij wel rekening met het type hout. Soms heb je een speciaal reinigingsmiddel nodig. Check dit goed en bekijk van welk soort hout jouw tuintafel gemaakt is.

Na het reinigen ga je de ondergrond schuren. Gebruik hiervoor een schuurkorrel van 80, 100, 120 of 180, afhankelijk van hoe grof het hout is. Schuur altijd in de lengterichting van het hout. Gebruik liever schuurpapier van een hoge kwaliteit, deze slijt minder snel en krast minder op de ondergrond. Na het schuren gebruik je een stoffertje met zachte, lange haren om de ondergrond goed af te stoffen.

Nu de houten tuintafel goed geschuurd is, kan je de eerste laag grondverf opzetten. Hierdoor dekt de lak of beits straks beter op het materiaal. Meng de eerste laag grondverf met zo’n 10% terpentine. Hierdoor dringt deze beter in het hout. Gebruik een kwast met goede haren en werk van boven naar beneden en van beneden naar boven. Is de grondverf goed opgedroogd? Dan mag je een tweede maal schuren en afstoffen.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *